(Onthaak)tangen, scharen, (fileer)messen en andere tools

(Onthaak)tangen, scharen, (fileer)messen en andere tools

Onthaaktangen

Veel vissen die op zee gevangen worden hebben een harde bek en soms in combinatie met scherpe tanden. Het onthaken van een dergelijke vis met een gewone hakensteker zoals bij het witvissen is dan bijna onmogelijk. Hiervoor hebben we een speciale onthaaktang nodig. De echte zeevisser heeft altijd een goede tang bij zich. Naast die lastige bek kun je ook het probleem hebben dat in de bek meerdere haken of dreggen vastzitten. Vooral een dreg maakt het verwijderen een stuk moelijker dan een enkele haak. Met een onthaaktang die hiervoor gemaakt is gaat het een stuk makkelijker. Vaak hebben deze  tangen een wat langere schacht, waardoor je met je hand buiten het bereik van de tanden blijft. Het kan zeker geen kwaad als de vistang ook een knipgedeelte heeft. Met dit gedeelte kan je eventueel de stalen onderlijn doorknippen als dat nodig is. Voor dit doorknippen en zelfs de harde dreggen, zijn er ook speciale kniptangen.

Scharen

Een schaar is net zo onmisbaar bij het roofvissen als een tang. Deze scharen zijn bedoeld om nylon, fluorocarbon én gevlochten lijn door te knippen. Je kunt hiervoor een "huis-tuin-keuken" tang gebruiken natuurlijk, maar die zijn vaak niet opgewassen tegen het dikke fluorcarbon en de taaie gevlochten lijn waar de zeevisser vaak gebruikt van maakt. Voor het dynema bestaan trouwens ook vlijmscherpe braid schaartjes. Erg handig is een schaar in een houder die je aan je riem hebt zitten en zodoende niet hoeft te zoeken. Soms zijn er ook tools die een tang en schaar in één zijn, wel zo makkelijk.

(Fileer)messen

De meeste zeevissers nemen de gevangen vis mee naar huis om deze op te eten. Vaak al op de boot of aan de waterkant wordt vis al ontdaan de organen door middel van een fileermes. Een fileermes is speciaal gemaakt om de vis "schoon" te maken, of simpel gezegd om in de vis te snijden om deze vervolgens op te eten. Ze hebben altijd een lang en dun blad. Hierdoor is flexibel en kun je ook grote vissen open snijden. Daarbij zijn de messen vaak vlijmscherp dus pas op en doe bij voorkeur een fileerhandschoen aan. 
Andere soorten messen worden vooral gebruikt om dingen makkelijk en snel te kunnen doorsnijden zoals vislijnen of touwen. Mocht je vast komen te zitten dan snij je iets snel af met een mes.
Om de messen scherp te houden kun je gebruik maken van slijpstenen of slijp tools.

Lees meer
(Onthaak)tangen, scharen, (fileer)messen en andere tools

Onthaaktangen

Veel vissen die op zee gevangen worden hebben een harde bek en soms in combinatie met scherpe tanden. Het onthaken van een dergelijke vis met een gewone hakensteker zoals bij het witvissen is dan bijna onmogelijk. Hiervoor hebben we een speciale onthaaktang nodig. De echte zeevisser heeft altijd een goede tang bij zich. Naast die lastige bek kun je ook het probleem hebben dat in de bek meerdere haken of dreggen vastzitten. Vooral een dreg maakt het verwijderen een stuk moelijker dan een enkele haak. Met een onthaaktang die hiervoor gemaakt is gaat het een stuk makkelijker. Vaak hebben deze  tangen een wat langere schacht, waardoor je met je hand buiten het bereik van de tanden blijft. Het kan zeker geen kwaad als de vistang ook een knipgedeelte heeft. Met dit gedeelte kan je eventueel de stalen onderlijn doorknippen als dat nodig is. Voor dit doorknippen en zelfs de harde dreggen, zijn er ook speciale kniptangen.

Scharen

Een schaar is net zo onmisbaar bij het roofvissen als een tang. Deze scharen zijn bedoeld om nylon, fluorocarbon én gevlochten lijn door te knippen. Je kunt hiervoor een "huis-tuin-keuken" tang gebruiken natuurlijk, maar die zijn vaak niet opgewassen tegen het dikke fluorcarbon en de taaie gevlochten lijn waar de zeevisser vaak gebruikt van maakt. Voor het dynema bestaan trouwens ook vlijmscherpe braid schaartjes. Erg handig is een schaar in een houder die je aan je riem hebt zitten en zodoende niet hoeft te zoeken. Soms zijn er ook tools die een tang en schaar in één zijn, wel zo makkelijk.

(Fileer)messen

De meeste zeevissers nemen de gevangen vis mee naar huis om deze op te eten. Vaak al op de boot of aan de waterkant wordt vis al ontdaan de organen door middel van een fileermes. Een fileermes is speciaal gemaakt om de vis "schoon" te maken, of simpel gezegd om in de vis te snijden om deze vervolgens op te eten. Ze hebben altijd een lang en dun blad. Hierdoor is flexibel en kun je ook grote vissen open snijden. Daarbij zijn de messen vaak vlijmscherp dus pas op en doe bij voorkeur een fileerhandschoen aan. 
Andere soorten messen worden vooral gebruikt om dingen makkelijk en snel te kunnen doorsnijden zoals vislijnen of touwen. Mocht je vast komen te zitten dan snij je iets snel af met een mes.
Om de messen scherp te houden kun je gebruik maken van slijpstenen of slijp tools.

Lees meer