Onder witvissen worden in Nederland alle licht gekleurde karperachtigen bedoeld. Deze groep komt in groten getale voor in onze wateren. Blankvoorn, zeelt, brasem, winde, kolblei en kopvoorn zijn de soorten die door de witvissers het meest bevist worden. Het witvissen is relatief eenvoudig die beoefend wordt door de grootste groep sportvissers. Hieronder nemen we in het kort even de drie meest gebruikte witvistechnieken onder de loep.
Vissen met de vaste hengel
De vaste hengel, ook wel vaste stok genoemd, is onder witvissers de meest gebruikte hengel. Ze zijn erin zowel insteek/oversteek als telescopische uitvoering. Op deze hengels worden tuigjes geplaatst. Dit is een kant en klare combinatie van nylon, dobber, lood en haak. De vaste stok is de basis van iedere hengelaar, maar ook hier hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan. Tegenwoordig heb je vaste hengels van meer dan 14 meter die licht en strak zijn. Voor deze ontwikkeling is het wedstrijdvissen voor een groot gedeelte verantwoordelijk. Bij deze tak van de witvisserij, moeten de vishengels langer, lichter en strakker worden, om succesvol te zijn. Ook moest het comfort verbeteren en natuurlijk functionaliteit van het materiaal. Zitkisten en plateau’s zijn verbeterd en in combinatie met grote visparaplu’s kan je een perfecte vislocatie creëren. Trolleys om het één en ander te vervoeren zijn voor de fanatieke witvisser bijna onmisbaar. Als relaxte witvisser kan je ook gebruik maken van hengelsteunen en praktische tassen en koffers voor het vervoer van je dobbers en tuigjes. Ook zijn er vanuit de wedstrijdvisserij functionele en visvriendelijke pannetten en leefnetten voortgekomen, die ook voor de doorsnee witvisser zeer geschikt zijn. Om als witvisser succesvol te zijn is het maken van een voerplek essentieel. Ook alle voerbenodigheden zijn in onze webshop te vinden. Wat je nu nog nodig hebt is een hakensteker, een peilloodje en een goede stek en vergeet natuurlijk ook je vispas en/of vergunning niet.
Feedervissen
De één na populairste manier om als witvisser aan je trekken te komen is het feedervissen. Met deze techniek kan je op grote afstand de witvissoorten verleiden. De feederhengel is wederom een lange werphengel met deze keer een fijne soepele top. Hiermee wordt de aanbeet geregistreerd en gebruiken we dus geen dobber. Je hebt feederhengels in drie klassen, nl. light, medium en heavy. Daarnaast is er ook nog de z.g. winkle picker waarmee je op korte afstand kan vissen. Het is eigenlijk een ultra light feederhengel. De molen pas je aan de hengel aan. Molens uit de 2500 serie voor het lichte werk en de serie 4000 of een vrijloop molen voor de heavy feederhengel. Vaak hebben deze hengels meerdere toppen tot hun beschikking. Voor het dichtbij vissen of stilstaand water kan je een soepeler top gebruiken, dan bijvoorbeeld op stromend water. Het loodgewicht bestaat uit een voerkorf die met lood verzwaard is. Het gewicht is afhankelijk van de situatie. Deze voerkorven variëren van 15 tot 100 gram. Door de voerkorf heb je ook altijd het lokvoer op juiste plaats. Het opbouwen van een voerplek is essentieel voor het feedervissen. Enkele worpen met een gevulde voerkorf, om hem dan met enkele rukken op de plaats te legen is zeer gewenst. Na het uitwerpen plaats je de hengel in de hengelsteun of een speciale feedersteun. Zet de vislijn onder spanning, zodat het topje iets krom staat. De hengel moet altijd in een hoek ten opzichte van de oever staan, om de aanbeten te zien. De concentratie op de top is erg belangrijk, waardoor men hiervoor speciale feeder arm met een feeder steun heeft ontwikkeld. Waardoor je de hengel precies in de juiste hoek kunt leggen in elke situatie. Omdat de feedertop gevoelig is voor breuk als de vis dichtbij de kant komt, is een schepnet of pannet een must. De voerbenodigdheden zijn over het algemeen hetzelfde als bij de andere witvistechnieken. Omdat je bij het feedervissen diverse vispullen moet vervoeren en opbergen, zijn zitkisten, plateau’s en trolleys geen overbodige luxe. Kijk ook even op de rubriek fouderalen & hengelkokers, om de kwetsbare hengels veilig en geordend te vervoeren.
Matchvissen
Buiten het vissen met de dobber met een vaste hengel kan dit ook met een werphengel. Zo'n werphengel voor het vissen met de dobber heet bij het witvissen de matchhengel. Je vist op dezelfde soorten en gebruikt ook de dobber als beetregistratie. Verder zijn de voerbenodigdheden hetzelfde evenals het te gebruiken aas. Het grote verschil zit hem in de hengel. De matchhengel is een soort lange werphengel, voorzien van een molen. Gebruik een niet te zware molen, we raden een molen uit de 1500 tot 300 serie. Ook kan door het gebruik van de matchhengel, met extra dunne vislijnen toch grote vissen worden geschept. Als je struinend gaat vissen met de matchhengel, waar de hengel zeer geschikt voor is, is het aan te raden om een pannet of schepnet bij je te hebben. Je moet soms namelijk een vis scheppen over waterplanten of je staat soms ver van de kant. Bij het matchvissen wordt een speciale dobber gebruikt, namelijk de matchdobber. Deze dobber heeft beneden een oogje, waardoor de nylon vislijn gaat. Door een stopper die je op de gewenste diepte instelt, wordt deze dobber tegengehouden. Het makkelijkste is dat je de matchhengel in een hengelsteun of bankstick plaatst, omdat het totaalgewicht hoger is dan een vaste hengel.
Heb je vragen over spullen die je nodig hebt voor de bovenstaande visserijen? Of wil je weten hoe je op beste manier de bovenstaande visserijen kunt doen? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen graag.